miercuri, 7 octombrie 2015

La ce te uiti cand faci o caricatura?

Exista o serie de intrebari pe care le primesc frecvent atunci cand desenez caricaturi la evenimente. As vrea sa ma opresc asupra uneia dintre ele, la ce ma uit cand desenez portretul sau caricatura unei persoane? 

Caricatura vs Portret


In cazul unui portret redarea persoanei in cauza pe foaia de hartie trebuie sa fie fidela, diferenta fata de o poza sau singurul punct care lasa loc de interpretare artistica este poate mediumul si tehnica folosita pentru desenarea portretului, adica suportul pe care se face desenul, nu neaparat hartie, si tehnica, carbune, penita, etc. In functie de acesti doi factori persoana desenata poate capata o tusa de personalitate noua imprimata de artist.

In cazul unei caricaturi insa, artistul poate surprinde personajul intr-o cascada de ipostaze, sublinind diferite valente, note personale, vizibile sau sugestive. O caricatura buna este atunci cand oricum ar fi personajul desenat pe hartie, cel care priveste caricatura sa exclame "Aceste este...(cutare)!"
model caricatura abastracta usor de recunoscut

La ce te uiti cand faci o caricatura?

Exista diferite tipuri de caricaturi, asa cum am explicat in acest articol . In functie de destinatia caricaturii difera si raspunsul la intrebare. Eu cand fac o caricatura ma uit sa surpind putin din personalitatea celui in cauza, in principal din privire, apoi din mimica, si sa redau acest lucru intr-un mod placut, amuzat, stil Disney cartoon, astfel incat invitatii la un eveniment de exemplu sa pastreze desenele, evident asta daca clientul care ma aduce nu doreste altfel de desene, mai acide, mai glumete.

Va las cu un nou video care surpinde activitatea mea de desen pentru un client corporatist.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu